«مینیاپولیس» به تسخیر معترضان درآمد
«مینیاپولیس» به تسخیر معترضان درآمد؛ ترامپ دستور شلیک داد
سرویس خارجی: معترضان آمریکایی دراعتراض به تبعیض نژادی و قتل یک شهروند سیاهپوست توسط پلیس سفید پوست این کشور دست به تظاهرات گسترده ای زدند و با حمله به مرکز پلیس و آتش زدن آن، کنترل این شهر را به دست گرفتند؛ اقدامی که به مذاق رئیس جمهوری این کشور خوش نیامد و وی در راستای جلوگیری از خارج شدن کنترل این شهر از دست نیروهای امنیتی دستور شلیک به معترضان را صادر کرد.
در همین رابطه، تظاهرات گسترده در شهر «مینیاپولیس» واقع در ایالت مینهسوتا، برای چندمین روز پیاپی همچنان ادامه داشت و این بار معترضان به سراغ مرکز پلیس این شهر رفتند. صدها نفر از معترضان به تبعیض نژادی در شهر «مینیاپولیس»، با ورود به مرکز پلیس این شهر، آن را به آتش کشیدند.رسانههای آمریکایی هم گزارش دادند :تظاهرکنندگان ضد خشونت پلیس ایالات متحده علیه رنگینپوستان در این کشور، ساختمان حوزه سوم مرکز پلیس مینیاپولیس را محاصره کردند.شبکه «سیبیاِس» از مینیاپولیس گزارش داد که معترضان توانستند دربهای ورودی این ساختمان را شکسته و بعد از ورود، آن را به آتش بکشند.
نیروهای امنیتی نیز گفتند: از داخل این ساختمان صدای انفجارهای مهیب به گوش میرسد و آتش از طبقات آن زبانه میکشد.
جان الدر، سخنگوی پلیس گفت: شعلههای آتش در بخشهای داخلی پایگاه گسترش پیدا کرده و نیروهای پلیس آنجا را تخلیه کردند.
همچنین افسران پلیس به سمت معترضانی که با برداشتن حصارهای موقت و موانع، این پایگاه را اشغال کردند، گاز اشک آور شلیک کردند. مقامهای شهر مینیاپولیس نیز از مردم خواستند تا از این منطقه به عنوان یک اقدام احتیاطی عقب نشینی کنند. شهرداری مینیاپولیس هم در توئیتر نوشت: ما گزارشهای تایید نشدهای داریم مبنی بر این که لولههای گاز پایگاه سوم پلیس در شهر قطع شده و برخی مواد انفجاری در ساختمان آنجا هستند. از سویی،در اعتراضات خیابانی به قتل «جرج فلوید» مرد سیاهپوست به دست پلیس آمریکا، یک نفر بر اثر تیراندازی در شهر «مینیاپولیس» کشته شد.
در این حال مغازههای سراسر حوزه توئین سیتیز اقدام به نصب تختههای محافظ در برابر ویترینها و پنجرهها و درهای خود به هدف پیشگیری از غارتگری کردند. در عین حال پلیس شهر سنت پل نیز در توئیتر گفت: معترضان در این شهر به سمت افسران سنگ و بطری پرتاب کرده و به زور وارد ساختمانها و مکانهای دیگر شده و دست به غارتگری و از بین بردن اموال زدند. یک خودروی پلیس سنت پل نیز از سوی معترضان تخریب شد. در همین حال پلیس سنت پل گفت: در این شهر حدود 170 فروشگاه و مکان تجاری هدف غارتگری و خرابکاری یا آتش سوزی قرار گرفته اند. چندین شرکت و فروشگاه زنجیرهای نیز دست به تعطیل کردن فروشگاهها و خدماتشان در کانونهای تظاهرات در مینهسوتا زدند. از سوی دیگر،پلیس ایالات متحده در ادامه رفتارهای نژادپرستانه با شهروندان رنگینپوست این کشور، گزارشگر شبکه سی ان ان آمریکا را حین پخش زنده بازداشت کرد. در همین رابطه گزارشگر شبکه
«سی.اِن.اِن» که مشغول تهیه خبر از اعتراضات عمومی ضد خشونت پلیس آمریکا علیه رنگینپوستان در شهر «مینیاپولیس» بود، بازداشت شد.
در این حال گارد ملی مینهسوتا در توئیتی اعلام کرد: 500 سرباز این نیرو در حوزه «توئین سیتیز» (سنت پل- مینیاپولیس) در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند. «تیم والز» فرماندار مینیاپولیس دستور استقرار گارد ملی آمریکا را برای آنچه کمک به بازگرداندن آرامش به تظاهرات در این شهر ایالت مینه سوتا خوانده است، صادر کرد. تیم والز از گارد ملی خواست که مانع تنشها در تجمع معترضان شود. در همین حال در حالی که اعتراضها به مرگ یک شهروند آمریکایی سیاهپوست توسط پلیس در شهر مینیاپولیس همچنان ادامه دارد شهردار این شهر اعلام «وضعیت اضطراری» کرد.
تظاهرات در سایر شهرها
ساکنان نیویورک هم مانند چند شهر دیگر آمریکا در اعتراض به قتل جرج فلوید مرد 46 ساله سیاهپوست اهل مینیاپولیس که چندروز قبل با خشونت وحشیانه پلیس ایالت مینهسوتا خفه شد به خیابانها آمدند تا به نژادپرستی اعتراض کنند. در شهر نیویورک معترضان به خیابانهای اطراف میدان یونیون در جنوب منهتن ریختند و دست کم 40 نفر از سوی نیروهای پلیس دستگیر شدند. پلیس آمریکا تظاهرات ساکنان نیویورک را که با سر دادن شعار «نمی توانم نفس بکشم» به خیابانها آمده بودند با خشونت سرکوب کرد.
در لس آنجلس نیز تظاهر کنندگان در برابر مقر پلیس در مرکز شهر تجمع کردند.همچنین در لس آنجلس معترضان نسبت به قتل یک شهروند سیاهپوست با برپایی تظاهرات دو طرف یک بزرگراه مهم را مسدود کردند.معترضان لس آنجلسی پرچم آمریکا را هم به آتش کشیدند.
در شهر لوئیسویل ایالت کنتاکی هم که یک زن سیاهپوست به نام بریونا تایلر بعد از حمله نیروهای پلیس به خانهاش در آنجا به قتل رسید نیز تظاهرات رخ داد. در این شهر افسران پلیس با باتوم و تجهیزات ضد شورش مشغول به گشت زنی شدند و همزمان معترضان نیز علیه آنها شعار میدادند.
در شهر دنور نیز صدای شلیک گلوله در نزدیکی ساختمان کنگره ایالتی که محل وقوع تظاهرات بود شنیده شد اما سخنگوی پلیس این شهر گفت: مشخص نیست که صدای این شلیکها مربوط به تظاهرات بوده یا خیر و موردی از جراحت و دستگیری در آنجا رخ نداده است. دراین حال در شهر اوکلند کالیفرنیا نیز دهها معترض برای مدت کوتاهی یک تقاطع را در این شهر اشغال کردند.همچنین این اعتراضات به شهرهای دیگری ازجمله فینیکس، لوییویل و ممفیس سرایت پیدا کرد.
دستور ترامپ
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به این اعتراضات در توئیتی در حالی که معترضان را غارتگر توصیف کرده نوشت: اجازه نمی دهد این اتفاق دوباره بیفتد. وی تاکید کرد: همین الان با تیم والز تلفنی صحبت کردم و گفتم ارتش تمام قد با اوست. هر دشواری که پیش آید ما کنترل اوضاع را به دست میگیریم، وقتی غارتگری شروع شود، تیراندازی ارتش هم شروع می شود. وی همچنین به «ژاکوب فری» شهردار مینیاپولیس حمله کرده و تظاهرات اخیر را نتیجه عدم کفایت وی توصیف کرده است.
واکنش مقامات آمریکایی
کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا در پی چند مورد کشتار آمریکائیان آفریقایی تبار توسط نیروهای پلیس، از وزارت دادگستری این کشور درخواست کرد در باره بدرفتاری سازماندهی شده پلیس تحقیق کند.
در همین حال نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا مرگ این سیاهپوست غیر مسلح را جرم توصیف کرد و متعهد شد تا کنگره استراتژیهای فدرال جدید برای پیشگیری از حوادث مشابه در آینده را مورد بررسی قرار دهد.
«برنی سندرز» سناتور ایالت ورمونت نیز در پیامی توئیتری به قتل یک سیاهپوست توسط پلیس آمریکا واکنش نشان داد ودر توئیتی نوشت: نیازمند تغییر در جامعه برای پایان نژادپرستی هستیم و این به معنای آن است که آمریکاییهای سفیدپوست باید با خشونتی که آمریکاییهای سیاهپوست در زندگی روزمره خود روبرو هستند، مقابله کنند. وی در این باره ادامه داد: هنوز راه زیادی برای رسیدن به عدالت در پیش داریم.
«ایلهان عمر»، نماینده کنگره آمریکا هم از برخورد پلیس این کشور با معترضان به شدت انتقاد کرد و رفتار پلیس را شرم آور خواند.عمر استفاده از قوه قهریه، گلوله پلاستیکی و گاز اشک آور علیه معترضانی که به قتل یک جوان سیاه پوست اعتراض داشتند را به شدت محکوم کرد.
جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری 2020 نیز از اداره حقوق مدنی وزارت دادگستری آمریکا خواست تا درباره مرگ جورج فلوید تحقیق کند. بایدن از عملکرد سریع شهردار مینیاپولیس در اخراج چهار افسر خاطی هم قدردانی کرد اما گفت دولت فدرال باید تحقیقات جامعی انجام دهد.
واکنشهای بین المللی
«میشل باچله» کمیسیونرعالی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد قتل «جرج فلوید» شهروند سیاهپوست آمریکایی توسط پلیس این کشور را محکوم کرد. وی از مقامات این کشور درخواست کرد اقداماتی فوری برای جلوگیری از وقوع چنین جنایاتی انجام دهند.این مقام سازمان ملل افزود: مقامات آمریکایی باید اقدامی جدی برای توقف چنین قتلهایی را در دستورکار خود قرار دهند و هنگامی که چنین اتفاقاتی رخ میدهد از اجرای عدالت اطمینان حاصل کنند».
باچله در ادامه گفت: رویههای قضایی باید تغییر کنند، سیستمهای بازداندگی باید اعمال شود و مهمتر از همه، مأموران پلیسی که به اعمال بیش از حد زور متوسل میشوند باید مورد پیگرد قرار گرفته و بهخاطر جرائم مرتکب شده مورد محاکمه قرار گیرند.
در این حال سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران درتوئیتی نوشت: قتل وحشیانه و در کمال خونسردی جورج فلوید توسط مرد سفیدی که یونیفرم پلیس به تن دارد، به صورت وحشتناکی نشانگر نژادپرستی نظاممند و برترپنداری نژاد سفید است که از سوی هیات حاکمه فعلی آمریکا تکریم و تجلیل میشود. در این حال رئیسجمهوری ترکیه قتل «جورج فلوید» شهروند 46 ساله سیاه پوست آمریکایی توسط مامور پلیس سفیدپوست در مینیاپولیس را «نژادپرستانه» خواند و محکوم کرد.
رجب طیب اردوغان در توئیتی نوشت: رویکرد نژادپرستانه و فاشیستی که منجر به مرگ جورج فلوید در شهر مینیاپولیس در نتیجه شکنجه شد، نه تنها همه ما را ناراحت کرده بلکه این موضوع تبدیل به یکی از دردناکترین مظاهر نظام ناعادلانهای شده است که ما در سراسر جهان علیه آن ایستادهایم.اردوغان ادامه داد: من به عنوان عضوی از تمدن اسلامی که به خاطر خالقمان به ما عشق به هم نوع را میآموزد، این ذهنیت غیر انسانی را محکوم میکنم. ترکیه همیشه در برابر همه حملات به بشریت صرفنظر از اینکه این حملات کجا، تحت چه مستمسک یا با چه شکلی باشد، ایستاده است.
یک منبع در وزارت خارجه دولت نجات ملی یمن نیز اقدام پلیس آمریکا در به قتل رساندن یک شهروند آفریقاییتبار در ایالت مینه سوتای این کشور را محکوم و تاکید کرد: ملت آمریکا از تبعیض نژادی رنج میبرد.وی این حادثه را نژادپرستانه توصیف کرد که باید از سوی جامعه بینالمللی و سازمانهای حقوق بشری محکوم شود.
در این حال «حسن سالم» نماینده پارلمان عراق در واکنش به تظاهرات در آمریکا و برخورد ناشایست نیروهای آمریکایی با معترضان، خطاب به وزیر خارجه آمریکا گفت: «دموکراسی کجاست؟»سالم با انتشار بیانیهای گفت: «پامپئو! حقوق بشر کجاست؟ آیا دموکراسیتان به شما اجازه میدهد که از قوه قهریه علیه تظاهراتکنندگان مسالمتآمیز استفاده کنید؟».
سایر تحولات
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا دستور اجرایی در لغو حمایت قانونی در پیگرد رسانههای اجتماعی را امضا کرد.رئیس جمهوری آمریکا همچنین به وزیر دادگستری این کشور دستور داد تا قانون بازخواست رسانههای اجتماعی را فعال کند.ترامپ با انتقاد شدید از شبکه اجتماعی توئیتر گفت که این شبکه به یک فعال سیاسی تبدیل شده که این مناسب نیست.وی همچنین گفت اگر دارای رسانههای عادلانه بودیم حساب توئیتری خودم را لغو میکردم.رئیس جمهوری آمریکا همچنین اعلام کرد در صورتی که قانون این اجازه را بدهد شبکه اجتماعی توئیتر را می بندد.وی تاکید کرد: آن طور که میدانم امکان بستن توئیتر را دارم اما باید این را از لحاظ قانونی به پیش برد و نمی دانم می توانم این کار را انجام دهم یا خیر. باید با وکلایم مشورت کنم.
ترامپ همچنین پس از امضای فرمانی برای اعمال محدود علیه شبکههای اجتماعی، بار دیگر از برگزاری انتخابات به صورت پستی که موضوع مناقشه او با توییتر بود، انتقاد کرد. در این حال مدیر اجرایی شرکت توئیتر در واکنش به اظهارات اخیر ترامپ درباره مجازات شبکههای اجتماعی این اقدام را ارتجاعی و سیاسی کردن یک قانون مهم قلمداد کرد.جک دورسی، مدیر اجرایی شرکت توئیتر تاکید کرد: این قانون از آزادی بیان و از ارزشهای دموکراسی در آمریکا حمایت میکند اما تلاشهایی وجود دارند که این قانون از بین برود و این مساله تهدیدی برای آینده آزادیهای اینترنتی و آزادی بیان است.از سوی دیگر، نتایج تازهترین نظرسنجی موسسه راسموسن نشان میدهد، میزان رضایت مردمی از عملکرد دونالد ترامپ به پایینترین سطح در دو سال اخیر رسیده است.براساس نتایج این نظرسنجی 42درصد از رایدهندگان احتمالی آمریکا عملکرد ریاست جمهوری ترامپ را تایید کردند اما 57 درصد ناراضی هستند.در همین حال دو نفر از مشاوران ارشد «دونالد ترامپ» در کارزار انتخاباتی سال 2016 وی، به او درباره موقعیت سستش در ایالتهای فلوریدا و آریزونا در انتخابات سال 2020 هشدار دادند.
در چنین شرایطی، نتایج نظرسنجیهای سراسری در آمریکا نشان میدهد «جو بایدن» نامزد بالقوه حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا حدود 11 درصد از «دونالد ترامپ» رئیسجمهور کنونی این کشور پیش افتاده است.این نظر سنجیها از حمایت 54 درصدی پاسخدهندگان از بایدن و حمایت 43 درصدی از ترامپ حکایت دارد.
در خبر دیگری، مجلس نمایندگان آمریکا به طرحی رای داد که بر مبنای آن از دولت دونالد ترامپ خواسته شده تحریمهایی را علیه چین اعمال کند. سرکوب اویغورها علت تصویب این طرح خوانده شده است.
از سویی، وزیران خارجه آمریکا، انگلیس، استرالیا و کانادا با صدور بیانیهای مشترک نسبت به تصویب لایحه امنیت ملی هنگکنگ در کنگره ملی خلق چین، عمیقا ابراز نگرانی کرده و از پکن خواستند تا به اعلامیه مشترک با انگلیس که طبق آن وعده خودمختاری با درجه بالا به هنگکنگ داده شده، پایبند باشد. این در حالی است که وزارت خارجه چین درباره دخالتهای آمریکا در امور هنگکنگ و جنجالسازی درباره تصویب لایحه امنیت ملی در رابطه با هنگکنگ هشدار داد و واشنگتن را به اقدامات متقابل تهدید کرد.
در تحولی دیگر،«لاسینا زربو» دبیر اجرایی پیمان منع جامع آزمایش اتمی از تصمیم احتمالی آمریکا برای انجام آزمایشهای هستهای انتقاد کرد و هشدار داد که آزمایش دوباره اتمی آمریکا، که دولت ترامپ آن را در نظر گرفته، چالشی بزرگی برای صلح و امنیت جهانی ایجاد خواهد کرد. این در حالی است که «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه به انجام آزمایش هستهای احتمالی آمریکا واکنش نشان داد و اعلام کرد که این کشور نمیتواند خروج بالقوه آمریکا از پیمان منع جامع آزمایش هستهای را نادیده بگیرد.